Start > Körkortsforum > Parkera övergångsställe

Parkera övergångsställe

förvirrad göteborgare 2024-04-20 13:46 ! Citera #
Kan någon förklara varför detta är tillåtet när före kan diffa beroende från vilket håll man kommer från

i.postimg.cc/Fs8m9r2L/bilk-rning-fr-ga.png
Björn He 2024-04-20 14:53 ! Citera #
Trafikregeln ”Förbud att stanna och parkera på eller inom 10 meters avstånd före ett övergångsställe (eller en cykelöverfart)” betyder väl att det är parkeringsförbud inom 10 meter före ett övergångsställe i färdriktningen. Färdriktning betyder väl i regel den riktning en fordonsförare färdas framåt i; antonym till färdriktning borde vara ”backriktning” (riktning fordonsföraren färdas i om den backar=framför fordonet mot riktningen den har ryggen).
Gäst 2024-04-20 15:04 ! Citera #
Kom en annan fråga och då stod den gråa till vänster fel. den skulle ha stått 10meter från
Björn He 2024-04-20 23:25 ! Citera #
Gäst 2024-04-20
Kom en annan fråga och då stod den gråa till vänster fel. den skulle ha stått 10meter från
Som jag påtalat så är det förbjudet (både) att stanna och parkera på eller inom 10 meters avstånd före ett övergångsställe eller en cykelöverfart. Tänk dig att du kör på en väg där du har ett övergångsställe framför dig, om du planerar att där parkera eller annars stanna för på- eller avstigning eller lastning så måste du där stanna eller parkera minst tio meter från övergångsstället framför dig, om du däremot passerar övergångsstället så att du har det bakom (ryggen på) dig så får du däremot stanna eller parkera omedelbart efter det (men naturligtvis inte på det).

Vid en cirkulationsplats eller vägkorsning är det däremot förbud att stanna eller parkera både inom 10 meters avstånd före och efter korsningen (och naturligtvis också inom korsningen eller cirkulationsplatsen). Dock kan T-korsningar ha undantag från förbudet att stanna eller parkera längs vägkanten på den sida av vägkorsningen utan korsande väg, men då måste det i regel finnas uppsatt parkeringsmärke som anger att parkering är tillåten där (med eventuella begränsningar).

10-metersregeln finns av en viss anledning. När du närmar dig ett övergångsställe så måste ju du kunna se/iaktta klart och tydligt om någon gående är på väg ut över körbanan, och en gående måste i sin tur kunna se sej för ordentligt/iaktta om något fordon just närmar sig övergångsstället, men det är mycket svårt eller t.o.m. kanske omöjligt för en bilist eller gående att göra såna iakttagelser om ett stannande eller parkerat fordon står i vägen direkt framför övergångsstället och skymmer sikten, därför anses det nödvändigt för gåendes trafiksäkerhet att stanna eller parkera minst tio meter från ett framförvarande övergångsställe.
(Jag vet inte vilka eventuella länder som har parkeringsförbud även 10 meter efter ett övergångsställe men i Sverige är det bara 10 meter före.)
Björn He 2024-04-20 23:32 ! Citera #
Förbud att stanna eller parkera på eller inom 10 meters avstånd före ett övergångsställe eller en cykelöverfart är för övrigt ingen parkeringsregel som behöver skyltas utan det är en generell trafikregel man måste ha kunskap om utantill, liksom trafikregeln att när två fordon skär varandras kurser så har fordonsförare väjningsplikt mot fordon som närmar sig från höger, utom i vissa undantagsfall som på huvudled, vid cirkulationsplats och när utfartsregeln gäller.
Björn He 2024-04-21 16:09 ! Citera #
Det borde ju finnas en trafikregel som säger att ett fordon som stannat eller parkerats exempelvis på eller inom 10 meters avstånd före ett övergångsställe/en cykelöverfart riskerar att flyttas (av en särskild bärgare med behörighet att flytta felparkerade fordon), och fordonsägaren är då skyldig att stå för kostnaden för fordonsflytten (eller själva föraren om nu ägaren kan styrka att någon annan än ägaren själv varit förare vid parkeringstillfället).
Det är mycket rimligare att helst ha fordonsflytt som möjlig påföljd för otillåten parkering än ”parkeringsböter” eftersom ”parkeringsböter” riskerar att göra större ekonomisk onytta än nytta; en som blivit skyldig betala felparkeringsavgift kan faktiskt försöka slippa undan betalningsansvar genom att låta den gå till Kronofogden för indrivning och sedan lämna den obetald de följande fem kalenderåren; efter fem år hos Kronofogden är en felparkeringsskuld preskriberad (och alltså ej längre möjlig att indriva).

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
4
I dag 00:40
10
I dag 00:37
1
I går 19:26
2
I går 14:09
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2025 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   367 sidor   31 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2025 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2025 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov