Start > Körkortsforum > Hastighetsskylt

Hastighetsskylt

Nicke 2024-03-16 21:30 ! Citera #
Om man kör på en sträcka där begränsningen är 60 kmh och så kommer det en sån där fyrkantig blå hastighetsskylt som säger max 30 kmh. Får man fortsätta köra i 60? Är de blå skyltarna bara rekommendationer?
Gäst 2024-03-16 22:39 ! Citera #
Ja så länge det inte finns några risker att ta hänsyn till och anpassa hastigheten mot..
Det är bara rekommenderad hastighet, tex vid ett vägbygge, där är tanken att du ska ha en låg hastighet där dom jobbar, sen kan du gasa på igen
Björn He 2024-03-16 22:56 ! Citera #
Nicke 2024-03-16
Om man kör på en sträcka där begränsningen är 60 kmh och så kommer det en sån där fyrkantig blå hastighetsskylt som säger max 30 kmh. Får man fortsätta köra i 60? Är de blå skyltarna bara rekommendationer?
En blå skylt med texten ”max 30 km/tim” betyder ”Lågfartsväg”, och i de flesta fall står det ”max 30” på en sån skylt men det kan också stå ”max 20”. Lågfartsväg betyder att max 30 km/tim är rekommenderad hastighet, men det är ju inte direkt förbjudet att köra i 40 eller 50 km/tim (beroende på om det är en 40- eller 50-väg) men däremot kan det anses vara olämpligt.

Sen har man inte (absolut) rätt att köra i 50 km/tim på en 50-väg. 50 betyder bara att 50 km/tim är den högsta tillåtna farten en fordonsförare får föra fordonet i, men det betyder ICKE att man får köra i 50 om det är nödvändigt med hänsyn till de specifika trafikförhållandena att köra i lägre hastighet som högst 30-40 km/tim. När man exempelvis närmar sig en vägkorsning där man har väjningsplikt (enligt högerregeln) mot eventuella fordon som närmar sig från den högra korsande vägen så är man tvungen att sänka farten till cirka 20 km/tim, för kör man fortare än cirka 20 så kommer man inte att hinna väja före korsningen om nödvändigt för att lämna företräde och fri väg för en fordonsförare som just kommer från höger; det brukar inte vara lätt att se ordentligt om någon förare närmar sig från den högra korsande vägen, p.g.a. buskar och husväggar som skymmer sikten runt gatuhörnet.
Å andra sidan tycker jag det borde vara ett krav på att ha en hastighetsbegränsning av 30 km/tim inom de vägsträckor där farthinder som gupp har anlagts, med hänsyn till att det inte är lämpligt att köra mer än 30 över ett gupp, för då riskerar bilen att ta farligt med stryk.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov