Start > Körkortsforum > Vardag före hegdag

Vardag före hegdag

Zala 2023-11-30 09:56 ! Citera #
Hej
Vad menas med ”vardag före helgdag?
Björn He 2023-11-30 17:08 ! Citera #
Du bör väl först och främst mena ”helgdag” och inte ”hegdag” (du har missat ett L före G). Med ”vardag före helgdag” menas naturligtvis en vardag som infaller före en helgdag, eller ”röd dag” som det kallas, som exempelvis dagen före Kristi himmelfärds dag, dagen före Alla helgons dag och dagen före Trettondag jul. Som man kan se i kalendern så är även lördagar vardagar, även kallade ”svarta dagar”, och man måste därför observera att lördag alltid är en dag som är ”vardag före helgdag” (eftersom söndagar alltid är ”röda dagar”), men numera har de flesta arbetsplatser ledigt under lördagar, till skillnad från förr då lördagarna liksom julafton och påskafton normalt var ”halva arbetsdagar”.

På tilläggstavlor som anger tidsangivelser (då ett visst förbud, ett påbud eller en annan trafikanvisning gäller) finns ju tre typer av siffror, dels svarta siffror (på tilläggstavla för förbuds- eller varningsmärke)/vita siffror (på tilläggstavla för annat märke än förbuds- och varningsmärke) som antingen saknar parentes, och då gäller vardagar utom lördag och dag före helgdag, eller står inom parentes, och då gäller dag före söndag eller helgdag, och dels röda siffror (och de röda siffrorna gäller ”röda dagar” som exempelvis söndagar).
Gäst 2023-11-30 21:55 ! Citera #
Dag före röd dag = dagen före en ledig dag i kalendern.

Till exempel varje lördag, eller om den röda dagen hamnar mitt i veckan...
Björn He 2023-12-02 02:33 ! Citera #
Man måste observera att även julafton, påskafton och midsommarafton räknas som ”vardag före helgdag”, eftersom de dagarna är ”svarta dagar” till skillnad från juldagen, påskdagen och midsommardagen som alltid är ”röda dagar”. Skärtorsdagen (som är före långfredagen) är såvitt jag vet också alltid en ”vardag före helgdag”.

Senaste foruminläggen

Rubrik
Inlägg
Senaste inlägget
28
I går 21:12
Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – körkortsboken 2024 med körkortsteori
Ladda ner Teoribok
PDF   364 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken 2024 med körkortsteori

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortsfrågor