Start > Körkortsforum > Filbyte

Filbyte

Coska 2023-11-14 07:04 ! Citera #
Hej
Är osäker om vem har företräde i tvåfilig väg (samma riktning) om båda bilar vill byta fil samtidigt och befinner sig bredvid varandra. Höger regel?
Gäst 2023-11-15 21:24 ! Citera #
Coska 2023-11-14
Hej
Är osäker om vem har företräde i tvåfilig väg (samma riktning) om båda bilar vill byta fil samtidigt och befinner sig bredvid varandra. Höger regel?
Beror på hastighet på vägen, avstånd till varandra, om det är köbildning, om körfälten leder till olika mål osv.

Oftast gäller samspel eller i vissa fall när det fordonet som ska byta till höger körfält har ett företräde då den genomför en omkörning av det andra fordonet.
Björn He 2023-11-19 13:18 ! Citera #
När en av de två förarna alldeles bredvid varandra märker att den andra inte ger plats för ett körfältsbyte så brukar väl oftast den själv sänka sin hastighet för att kunna byta körfält bakom det andra fordonet, det brukar vara bästa sättet att agera i en sån trafiksituation. Allt handlar väl om att anpassa sin hastighet. Generellt är man skyldig då man uppmärksammar att ett fordon i annat körfält ger tecken om körfältsbyte att anpassa sin körning på ett sånt sätt att körfältsbytet underlättas.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Gratis körkortsbok

Teoribok – den senaste körkortsboken med körkortsteori 2023
Ladda ner Teoribok
PDF   363 sidor   30 MB
Apple Books: Teoribok – den senaste körkortsboken med körkortsteori 2023 Google Play: Teoribok – den senaste körkortsboken med körkortsteori 2023

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Testa ett teoriprov