Start > Körkortsforum > Teori & trafikregler > När går det inte tillämpa höge…

När går det inte tillämpa högerregeln?

Gäst 2022-09-30 15:14 ! Citera #
Vilka undantag behöver högerregeln inte tillämpas?
Gäst 2022-09-30 18:25 ! Citera #
Gäst 2022-09-30
Vilka undantag behöver högerregeln inte tillämpas?
Exempelvis i en cirkulationsplats används inte högerregeln,

där har de som ska köra in i Cirkulationsplatsen väjningsplikt.
Gäst 2022-09-30 18:29 ! Citera #
Huvudled, tillämpas inte högerregeln
Gäst 2022-09-30 23:05 ! Citera #
När den från vänster bara kör ut :o
Björn He 2022-10-01 18:47 ! Citera #
Gäst 2022-09-30
När den från vänster bara kör ut :o
Vad har du för belägg på det? Förresten menar du väl ”den från höger”?

Är det straffbart i Sverige att exempelvis inte titta vänster i en korsning där man har väjningsplikt enligt högerregeln?
Ingemar Jeanlo, a.k.a. ”Trafikjuristen”, har sagt att det icke bör vara straffbart, i vart fall har han själv inte känt till nåt svenskt trafikmål där en förare straffats för brott mot Trafikförordningen och/eller ansetts som vållande till en kollision med fordon som haft väjningsplikt.
Nu vet jag inte exakt vad det beror på, men det kan väl delvis bero på att den förare som haft väjningsplikt så gott som normalt ansetts som ensam vållande till kollision med fordon som kommit från höger; ex-trafikpolisen Tomas Samuelsson har sagt att den som haft ”förkörsrätt” enligt högerregeln oftast gått helt fri trots omständigheter som att han ska ha kört bara direkt ut från höger utan att ens bromsa (när han kanske bör ha kunnat vara beredd att stanna för en förare från vänster som inte lämnar företräde). Det måste ju ha förekommit i vart fall i ett flertal fall att föraren som haft företräde ska ha tagit företräde utan att titta vänster/uppmärksamma om det närmar sig en fordonsförare från vänster som inte lämnar företräde (som en förare förväntas göra när högerregeln gäller) - men kanske ändå gått helt fri ”enbart” av anledningen att föraren från vänster ”gjort fel” som inte väjt för en som kommer från höger.

Är det högerregeln så är man skyldig att väja för ett fordon från höger innan man kör vidare, punkt slut.

Vad jag läst är det straffbart i Belgien, och kanske även i Frankrike, att inte titta vänster i en korsning där högerregeln gäller; om en förare som kolliderat med ett fordon från höger kan försäkra trafikpolisen/försäkringsbolagen om att föraren från höger tagit företräde utan att ha tittat vänster/uppmärksammat om något fordon från vänster närmar sig, då anses föraren (i vart fall i Belgien) inte skyldig till brott mot väjningsplikt enligt högerregeln - med hänsyn till att fordonsföraren från höger då inte anses ha iakttagit den varsamhet som anses krävas för att undvika trafikolyckor - men att högerregeln fungerar så i Belgien och Frankrike betyder väl inte att det är detsamma i Sverige, varför ska det vara straffbart att inte titta vänster i Sverige om det inte förekommit att en fordonsförare straffats för brott mot Trafikförordningen/ansetts som vållande till kollision med förare som haft väjningsplikt, av den anledningen att fordonsföraren inte uppmärksammat om ett fordon kommer från vänster?
Björn He 2022-10-01 18:55 ! Citera #
Gäst 2022-09-30
Huvudled, tillämpas inte högerregeln
Vid en korsning med huvudled är det alltid den s.k. utfartsregeln och den regeln är ju ett undantag från högerregeln.

Det finns ett uppslag om utfartsregeln på wiktionary, där det står att ”utfartsregel” är en generell trafikregel som säger att en fordonsförare har väjningsplikt vid färd in på en körbana, mot varje fordon som redan färdas på körbanan, när föraren kör ut från
1.en väg som ej är huvudled
2.en väg som korsar en gång- eller cykelbana eller
3.ett område utanför körbanan såsom vägren, terräng, fastighet eller parkering

I vissa länder, bl.a. Storbritannien, där den s.k. T-korsningsregeln gäller, gäller utfartsregeln även en förare som kör ut från en väg som ansluter till körbanan på höger/vänster sida i en trevägskorsning (d.v.s. en vägkorsning där en körbana förgrenar sig i tre grenar men inte fyra). Jag har börjat undra varför inte T-korsningsregeln gäller i Sverige eller övriga Europa med högertrafik, om den gäller i Storbritannien och Irland. Det vore ju mer realistiskt att hellre ha T-korsningsregeln än högerregeln i en T-korsning, med hänsyn till att en sådan korsning generellt sett utgörs av en väg som (i princip) löper rakt fram och förgrenar sig till en sidoväg på ena sidan (men inte båda sidorna); många förare verkar ju ändå ha tendens för att uppfatta att den körbana som löper rakt fram är en ”huvudled”.
Björn He 2022-10-01 23:54 ! Citera #
Gäst 2022-09-30
När den från vänster bara kör ut :o
Flera svenskar har sagt att de flesta bilister i Oslo inte brukar titta vänster i korsningar där fordon från höger har ”förkörsrätt”, det brukar väl vissa fordonsförare i Sverige inte göra heller. Jag förmodar att det inte är straffbart att inte titta vänster i en korsning i Norge, varför skall det vara straffbart i Sverige då, har det förekommit att en förare straffats för brott mot Trafikförordningen/ansetts som vållande till kollision, av skälet att föraren inte uppmärksammat om det närmat sig något fordon från vänster (som inte lämnar företräde enligt högerregeln)?

Såvitt jag vet så är man strikt skyldig att väja för ett fordon från höger (när högerregeln gäller) i Norge, och juridiskt sett bör man vara det i Sverige också; därför har väl norska bilister tendens att förlita sig på att det är ”trafiksäkert” att ta företräde före en förare som kommer från vänster (utan att uppmärksamma om det närmar sig något fordon från vänster).

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

GRATIS:
Teoribok 2023

Teoribok – den senaste körkortsboken med körkortsteori 2023
Ladda ner Teoribok
PDF   335 sidor   28 MB