Högerregeln

Gäst 2022-05-16 19:54 ! Citera #
Hej!

När man kör i en korsning där det gäller högerregeln och det kommer en bil från höger som ska svänga vänster, vem har företräde i denna situation? Gäller det högerregeln eller svängningsregeln först?
Tack på förhand!
Gäst 2022-05-16 19:58 ! Citera #
Gäst 2022-05-16
Hej!

När man kör i en korsning där det gäller högerregeln och det kommer en bil från höger som ska svänga vänster, vem har företräde i denna situation? Gäller det högerregeln eller svängningsregeln först?
Tack på förhand!
Om det är en bil som kommer från höger när högerregeln gäller så spelar det inte nån roll vart den ska svänga utan du måste väja för den. Eller var det så du mena?
Björn He 2022-05-17 14:29 ! Citera #
I en sån trafiksituation så måste man i regel väja/stanna innan man kör vidare, för att lämna företräde och fri väg åt fordonet från den korsande vägen till höger. Om möjligt så skall man hålla ut till höger vägkant, för att ge plats för fordonet från höger om det planerar en vänstersväng.
Om det däremot är omöjligt för ett vänstersvängande fordon från höger att köra in på sin korsande väg till vänster utan att utgöra onödigt hinder för fordonsförare som har väjningsplikt enligt högerregeln, p.g.a. något hinder som exempelvis parkerade bilar som är i vägen, då bör man dock såvitt jag bedömer INTE ha väjningsplikt mot vänstersvängande fordon från höger - trots att högerregeln gäller.
Sen har man såvitt jag bedömer inte heller väjningsplikt mot en fordonsförare från den korsande vägen till höger som själv måste iaktta väjningsplikt. Liksom, hen har ju faktiskt också väjningsplikt mot korsande trafik från hens egen högra korsande väg; OM ett fordon närmar sig från höger OCH vänster samtidigt så måste ju faktiskt hen väja/stanna för att lämna företräde och fri väg åt BÅDA fordonen innan hen börjar köra vidare, för det är väl förbjudet enligt blockeringsregeln att onödigtvis blockera körbanan för fordon från vänster genom att stanna mitt i en korsning för att lämna fri väg åt enbart fordon från höger.

Senaste foruminläggen

Öppet forum – skriv direkt utan att registrera
Starta en egen tråd

Teoriprov med videofrågor

Videofrågor – teoriprov med körkortsfrågor på Körkortonline.se Gratis körkortstest med 65 frågor