Startsidan > Att ta körkort > Övningskörning

Övningskörning

Övningskörning på trafikskola eller privat för B-körkort kräver att du är minst 16 år gammal. Vid 17 år och 6 månader får du även köra personbil med lätt släp samt lätt lastbil.

Det krävs också att du har ett giltigt körkortstillstånd och att handledaren har ett handledarbevis. Kom ihåg att medföra båda dokumenten tillsammans med en legitimationshandling när ni övningskör.

Börja övningsköra i tid och på ett effektivt sätt

Privat eller på trafikskola?

För att få en så effektiv utbildning som möjligt rekommenderas du av bland annat Sveriges Trafikskolors Riksförbund att kombinera lektioner på en trafikskola med mängdträning hemma.

Statistiken visar också att trafikskoleelever har betydligt större chans att klara Transportstyrelsens prov än privatister. Över 70 % av trafikskoleeleverna klarade uppkörningen och teoriprovet 2007, jämfört med bara cirka 40 % av privatisterna.

Undvik felinlärning

Många börjar övningsköra privat i mindre omfattning när de är 16 år. Det känns tryggt att köra med en förälder i början och någon körskola är det oftast inte tal om, det är ju mer än två år kvar till uppkörningen!

Risken med tidig privat övningskörning är att du lär dig de viktiga grunderna fel. Föräldrarna tog förmodligen körkort för 20 år sedan och är säkert bra förare. Kraven har dock förändrats sedan dess.

Teorin är också en viktig del. Se därför till att ha tillgång till teoriböcker och teoriprov / teorifrågor.

Tidig kontakt med trafikskola

Du behöver inte köra en lektion i veckan under två års tid på en trafikskola. Snarare 1–2 lektioner precis efter du lärt dig köra bilen framåt utan att få motorstopp.

Under dessa lektioner får du lära dig de viktiga grunderna, som spegelrutiner och korrekt körställning samt ekonomisk och trafiksäker bromsning. Att lära sig detta först efter två års privat övningskörning är inte att rekommendera.

Täta körlektioner 2–3 månader innan uppkörningen

När du ska börja träna körning och teori ”på allvar” är individuellt. 1–2 lektioner i veckan 2–3 månader innan uppkörningen borde dock vara lagom för de flesta, med tanke på väntetiderna vid bokning av körlärare och förarprov.

Det finns även intensivkurser där du under en vecka är på körskolan hela dagen och arbetar i högt tempo. Intensivutbildningarna sker ofta på skollov.

Krav och regler för själva körningen

Ålderskrav för övningskörning av olika fordon

Fordon Ålder
Personbil och lätt motorcykel 16 år
Personbil och lätt lastbil med lätt släp samt motorcykel med begränsad effekt 17 år och 6 månader
Personbil med tungt släp och lastbil med tungt släpfordon 18 år
Buss och motorcykel med obegränsad effekt 20 år

Övningskörningsskylt

En övningskörningsskylt ska vara synlig på fordonet vid övningskörning. Privatister har en grön skylt med texten ÖVNINGSKÖR och trafikskolor har en röd skylt. Övningskörningsskyltar finns att köpa på de flesta bensinmackar.

Bilens utrustning

Det finns inga speciella krav på den privata övningskörningsbilen. Trafikskolornas bilar måste däremot vara utrustade med extra backspeglar och dubbelkommando (gas, broms och koppling på passagerarsidan). Det är givetvis bäst om den privata bilen också utrustas med detta. Dubbelkommando kan dock vara dyrt och krångligt att installera, men en extra backspegel inne i bilen borde de flesta kunna fixa.

Handledaren räknas som förare

Vid övningskörning räknas handledaren som ansvarig förare. Detta gör till exempel att bilförsäkringen inte påverkas av övningskörning.

Källor

Gunnarson, L. & Svensson, L. (2008). Körkortsboken. 14 upplagan. STR: Landskrona.

STR (2006). Handledarboken – för en säkrare mängdträning. STR: Landskrona.

Vägverket (2008). Vägverket: Övningskörning (2008-03-08).

Vägverket (2008). Vägverket: Nya regler för introduktionsutbildning (2008-03-08).

Vägverket (2008). Vägverket: Körkortsstatistik (2008-03-08).

Senast uppdaterad 2010-03-31.